Informacje handlowe +48 32 441 63 46
  Kontakt telefoniczny +48 32 441 63 46
 

6.04 Funkcjonalność snapshot

Funkcjonalność snapshot jest dostępna tylko na serwerów Cloud korzystających z VMware Hypervisor.
Tworząc snapshot tak naprawdę tworzymy punkt odzyskiwania serwera Cloud: tworzymy obraz całego serwera Cloud, czyli zarówno struktury danych jak i ustawień systemu (sieci i zasoby obliczeniowe nie są odzyskiwane, a przywracane są tylko dyski i ich konfiguracja). Przywrócenie z snapshot-u serwera Cloud jest możliwe w dowolnym momencie. Gdy snapshot jest aktywowany, możliwa jest tylko zmiana parametrów pamięci RAM i vCPU usługi Serwer Cloud.

W tym samym czasie możesz stworzyć pojedynczy snapshot i będzie on zachowany przez 2 dni, po tym okresie zostanie on usunięty. Przechowywanie snapshot-u jest darmowe i nie wiąże się z dodatkowymi kosztami.

W celu utworzenia snapshot-a:
  1. Klikamy zakładkę "CLOUD Computing",



    następnie klikamy przycisk "Zarządzaj",



    z listy serwerów Cloud wybieramy ten, dla którego chcemy utworzyć snapshot.
  2. Klikamy na zakładkę "Snapshot" żeby wyświetlić dodatkowe opcje.

  3. Klikamy przycisk "Utwórz" w celu stworzenia snapshot-u.

  4. Po zakończeniu operacji pojawi się snapshot wraz z datą utworzenia i wygaśnięcia.

W celu przywrócenia snapshot-u:
  1. Klikamy zakładkę "CLOUD Computing",



    następnie klikamy przycisk "Zarządzaj",



    z listy serwerów Cloud wybieramy ten, dla którego chcemy przywrócić snapshot.
  2. Wyłączamy serwer Cloud poprzez kliknięcie przycisku "Wyłącz",

  3. Klikamy na zakładkę "Snapshot" żeby wyświetlić dodatkowe opcje.

  4. Klikamy przycisk "Przywróć" aby przywrócić serwer Cloud do czasu kiedy został utworzony snapshot.

  5. Pojawi się okno potwierdzenia operacji przywrócenia,



    klikamy przycisk "OK".
  6. Po zakończeniu operacji można zrestartować serwer Cloud żeby został on przywrócony do czasu kiedy został utworzony snapshot.
W celu usunięcia snapshot-u:
  1. Klikamy zakładkę "CLOUD Computing",



    następnie klikamy przycisk "Zarządzaj",



    z listy serwerów Cloud wybieramy ten, dla którego chcemy utworzyć snapshot.
  2. Klikamy na zakładkę "Snapshot" żeby wyświetlić dodatkowe opcje.

  3. Klikamy przycisk "Usuń" żeby usunąć snapshot.

  4. Pojawi się okno potwierdzenia operacji usunięcia,



    klikamy przycisk "OK".
  5. Po zakończeniu operacji snapshot zostanie usunięty.
 UWAGA: pamiętaj, w przypadku aktywnej funkcjonalności Snapshot nie ma możliwości wykonania archiwizacji serwera Cloud.