Dla Cloud Servers o 30 dniowym (miesięcznym) lub rocznym okresie rozliczeniowym:
- zasoby zostaną zwiększone natychmiast oraz naliczone zostaną koszty w sposób opisany w poradniku Upgrade: Kalkulacja alokacji kosztów;
- zasoby zostaną zmniejszone na koniec obecnego okresu rozliczeniowego (miesięcznego lub rocznego), a koszt zostanie obliczony bazując na nowych zasobach.
Zmiany zasobów Cloud Server dokonuje się w następujący sposób:
- przejdź do strony szczegółów Cloud Server;
- usuń snapshot, jeśli jakiś istnieje;
- wyłącz Cloud Server, jeśli jest włączony;
- kliknij przycisk Zasoby pod nazwą Cloud Server;
- zostaniesz przeniesiony na stronę Charakterystyki serwera, gdzie możesz edytować:
| Upgrade |
zwiększenie
vCPU |
zwiększenie
RAM |
rozszerzenie
HD 1 |
zmiana rozmiaru |
dodanie
HD [1] |
rozszerzenie
HD [1] |
| OpenStack Cloud Server |
- |
- |
- |
|
|
|
| VMware Cloud Server |
|
|
|
- |
|
|
| Hyper-V Cloud Server |
|
|
|
- |
|
|
| Downgrade |
zmniejszenie
vCPU |
zmniejszenie
RAM |
redukcja
HD 1 |
zmiana rozmiaru |
usunięcie
HD [1] [2] |
redukcja
HD [1] |
| OpenStack Cloud Server |
- |
- |
- |
|
|
|
| VMware Cloud Server |
|
|
|
- |
|
|
| Hyper-V Cloud Server |
|
|
|
- |
|
|
1. Jeden lub więcej dysków dodatkowych (HD 2, HD 3, itp.).
2. Usunięcie dysku dodatkowego (HD 2, HD 3, itp.) skutkuje utratą danych na nim się znajdujących.
Upgrade zasobów VMware Cloud Server lub Hyper-V Cloud Server
- edytuj indywidualne zasoby vCPU, RAM oraz HD 1;
- dodaj jeden lub więcej dysków dodatkowych (HD 2, HD 3, itp.);
Upgrade zasobów OpenStack Cloud Server
- zmień rozmiar;
- dodaj jeden lub więcej dysków dodatkowych (HD 2, HD 3, itp.);
Downgrade zasobów VMware Cloud Server lub Hyper-V Cloud Server
- edytuj indywidualne zasoby vCPU, RAM;
- usuń dyski dodatkowe (HD 2, HD 3, itp.);
Downgrade zasobów OpenStack Cloud Server
- usuń dyski dodatkowe (HD 2, HD 3, itp.);
- kliknij przycisk EDYTUJ SERWER;
- pojawi się okienko Zatwierdź zmianę zasobów Cloud Server;
- jeśli chcesz zrestartować Cloud VPS, zaznacz opcję Zrestartuj Cloud Server po zmianie;
- kliknij przycisk POTWIERDŹ, aby zakończyć upgrade/downgrade.