Informacje handlowe +48 32 441 63 46
  Kontakt telefoniczny +48 32 441 63 46
 

4.1.4 S3 Browser

Poniżej znajduje się przewodnik korzystania z usługi Aruba Object Storage za pomocą oprogramowania klienckiego jakim jest S3 Browser. Aby korzystać z usługi potrzebujesz następujących danych:

Nazwa konta - nazwa nadana dla konta w trakcie jego tworzenia;
Hasło - hasło wybrane dla konta;
Region URL - adres Regionu do którego konto przynależy, informacja dostępna na stronie ze szczegółami konta;
 
  • Pobierz oprogramowanie, wykonaj jego instalację i uruchom program.
  • Otworzy się okno, w którym należy wpisać żądane informacje.

  • W "Account Name" podaj nazwę, którą chcesz przypisać do nowego konta.
    W "Storage Type" wybierz z listy "S3 Compatible Storage".
    Wprowadź Region URL wskazany na stronie ze szczegółami konta Object Storage w polu "REST Endpoint" (bez podawania http://).
    Wprowadź nazwę konta Object Storage w polu "Access Key ID".
    W polu "Secret Access Key" wprowadź hasło konta Object Storage.

  • Potwierdź klikając w "Add new account".
  • Możliwe jest również utworzenie nowego konta za pomocą "Add new account.." wybranego z menu "Accounts".

  • Po utworzeniu konta wyświetli się poniższe okno a w nim po lewej dostępny jest Twój "bucket". Po prawej stronie pliki i foldery znajdujące się w zdalnej przestrzeni Object storage.

  • Jeśli nie ma "bucket" w przestrzeni Storage lub chcesz utworzyć nowy trzeba kliknąć w przycisk "New bucket" znajdujący się po lewej stronie..

  • Po kliknięciu otworzy się nowe okno "Create New Bucket". W polu "Bucket name" trzeba wprowadzić nazwę bucket'u (patrz instrukcja) a następnie kliknąć w "Create new bucket" by zakończyć proces.

  • Korzystając z prawego menu możesz przesłać, pobrać, usuwać oraz tworzyć pliki i foldery.

Konfiguracja uprawnień

Po wgraniu pliku do zdalnej przestrzeni storage, możliwe jest skonfigurowanie uprawnień. By to przeprowadzić należy postępować w następujący sposób:
  • Wybierz plik ze zdalnej przestrzeni storage.

  • Należy wybrać z dolnej części aplikacji "Permissions". Możliwe jest modyfikowanie uprawnień pojedynczo bądź też grupowo za pomocą dwóch dolnych przycisków.

  • Jeśli został wybrany folder (dotyczy również bucket'u) można dokonać zmiany uprawnień do wszystkich elementów w nim zawartych poprzez wybór "Apply for all subfolders and files".

  • Potwierdź zmianę uprawnień klikając w "Apply changes".